Muscarici Fly Casting Days editia 8

MCD8w14Event feedback:    (English below)

http://www.flyfishingromania.com/blog/this-summers-adventure-part-3/

http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/timp-liber/muscarici-fly-casting-days–editia-8—26-28-iunie-2015–riul-mare-retezat–un-eveniment-de-top-cu-participare-internationala-cu-instructori-invitati-de-exceptie-384185

http://www.pescuitlamusca.ro/blog-2/files/6c7749912e1860fdb805e14c978556b5-128.html

 http://www.replicahd.ro/?p=20808

http://www.arad24.net/2015/07/01/muscarici-fly-casting-days-editia-8-26-28-iunie-2015-riul-mare-retezat-un-eveniment-de-top-cu-participare-internationala-cu-instructori-invitati-de-exceptie/banner

 

https://www.facebook.com/100000873342176/videos/vb.100000873342176/949940578378378/?type=2&theater

https://www.facebook.com/100000873342176/videos/vb.100000873342176/949925791713190/?type=2&theater

https://www.facebook.com/100000873342176/videos/vb.100000873342176/949919875047115/?type=2&theater

 

 

Povestea evenimentului asa cum o stiu eu…

Dupa o lunga perioada de pregatiri a sosit ziua intilnirii cu instructorii invitati, joi 25 iunie 2015 am plecat dupamasa spre aeroport sa-i intimpinam pe Lasse si Thomas, ca de acolo sa mergem la Castel Royal din Timisoara si sa ne intilnim la o masa cu Paul si Djordje. Zis si facut, am ajuns cu ei la Castel si in scurt timp Bogdan Carpenisan l-a adus pe Paul de la intrarea in oras, si Boris Babici l-a adus pe Djordje.
Am avut o masa linisitita si ne-am pornit pe drum spre Riul Mare. Coloana de 3 masini, pline cu bagaje si de toate pentru eveniment. Ne-am oprit in Lugoj ca sa facem plinul la masini si am plecat spre Sarmizegetusa cu scopul de a vedea in ce masura e buna arena romana pentru castingul de noapte cu fire luminiscente. Ajunsi acolo pe noapte deja ne-am plimbat intre ruine sa vedem care este locul cel mai potrivit, ne-am hotarit la Forum in cazul in care timpul ne va permite sa venim pina aici simbata seara. Am ajuns la pensiunea Dumbravita unde era asteptati de sotii Ardac din Bucuresti si de Smaranda si Liviu Neagoe din Germania, pentru a incepe discutiile cu privire la proiectul lor de renaturare a riului Ses. Cu berea Caster si povesti, s-a facut noapte tirziu pina am ajuns sa ne culcam.

Vineri 26 iunie dimineata, devreme au sosit prietenii nostri din Deva, Peti si Dan; ne-am ocupat de amenajarea locului pentru eveniment si am pornit intr-o recunoastere pe vale in sus, ca se le aratam instructorilor locurile pe care le vom putea pescui zilele viitoare.
Am mers la barajul Gura Vaii, si de acolo am intrat pe Lapusnicul mare, trecind de Rotunda pentru a vedea cum e apa. La prinz ne-am intors la pensiune si dupa un prinz bun, ne-am apucat de pornirea evenimentului. A venit deja multa lume, si incep si vestile despre intirziati, dintre care una neplacuta in privinta lui Valeriu Sepi din SIngapore, care venind cu masina dinspre Timisoara spre eveniment, a avut un accident usor in Topolovat si a trebuit sa renunte la participare.
Ne-am intilnit cu participantii din Chisinau pe care eram curios sa ii intilnesc, pentru ca s-au inscris din start la sectiunea DH, si dupa prinz, am inceput sa aranjam pornirea evenimentului.
Dupa o scurta prezentare a instructorilor a urmat prima demonstratie de casting a lui Lasse, demonstratie foarte interesanta ce s-a axat pe demontarea celor mai cunoscute mituri in casting, prin exemplificarea lor, astfel diferente intre actiunile betelor in casting la distanta, “anchor is charging the rod”, diferenta de clasa ca plus in atingerea unei lungimi de casting mai mari, pe rind ne-am distrat intr-un fel dar am invatat foarte multe din asta.
Dupa incheierea demonstratiei, s-a pornit partea de workshop-uri pe sectiuni si eu, am plecat cu Thomas si Djordje pe coada lacului Ostrov unde ne intilneam cu participanti sectiunii DH. Ne-a plouat continu dar toti am fost pe apa in wadersi, bine echipati si am inceput sa lucram la lucruri simple dar care sint baza oricarui tip de casting in DH: lift off, anchor set, single si double Spey, “the Bloody L”. Am incercat mai multe lansete cu fire diferite, de la un scandi head scurt, la fire cu head lung pentru spey. A fost prima confruntare cu sisteme diverse si am incercat sa vedem avantajele fiecaruia dintre ele. Scandi heads de la Airflo, foarte bune si moi, iar fir de spey de la Barrio pe care l-a adus Djordje. Instructorii au lucrat individual cu fiecare dintre participanti.

S-a facut seara si am plecat spre pensiune pentru cina, urmand ca dupa aceasta sa pregatim primele conferinte sustinute de Thomas si Lasse. Thomas a prezentat conceptul brandului sau Zimsen cu gama de lansete si fire, apoi a prezentat o parte din testarile si calcule facute pentru crearea acestor lansete. A fost o conferinta foarte interesanta sustinuta cu scheme si grafice in ideea de a vizualiza cit mai bine tipurile de teste care se fac, coeficientii obtinuti si ce semnifica acestia, in ce mod ne ajuta sa intelegem ce face o lanseta.
Lasse a facut o prezentare a noutatilor brandului ECHO, fiind prezente lansetele Echo Boost si Glass, lansete cu actiune total opusa dar care au fost mult mai usor intelese, caci Glass este un tip de lanseta gindita pentru nostalgicii perioadei de inceput a fibrei de sticla. Sincer mi-am dorit sa inteleg mai bine optiunea pentru lansetele astea asa de moi, si am vrut sa incerc modelele pentru DH.
Seara s-a lasat cu multa bere Caster Intensive, exceptionala de altfel, si vinuri Ferdi pina in noapte tirziu.

Simbata 27 iunie, a inceput la ora 10 cu demostratia lui Thomas legata de actiunea lansetelor si profilul firelor, in ce masura conteaza acestea. A fost o ora care a completat conferinta din seara trecuta. Toata aceasta demostratie s-a axat pe “Rod Action Paradox”. Dupa aceasta s-a ramas pe iarba pentru workshop, si testat de lansete si fire. A urmat demostratia lui Sasa despre “Trick Casts” demonstratie in care au fost prezentate varinate de rich cast, curve cast, presentation cast.
Am stabilit ca dupa prinz iesim cu totii pe coada lacului Ostrov si acolo a inceput demonstratia lui Paul Arden despre “Improving core skills”, demostratie ce a urmat unui moment de continuare de Water Cast sustinuta de Sasa. Ne-am intilnit si cu Gabi Culda, din Riul de Mori, cel de la care luam autorizatiile de pescuit cind sintem in zona, si am vorbit multe despre ce si cum putem face pentru apele din zona, si cum am putea sa le fin de ajutor rangerilor de aici.

Demo-ul lui Paul a fost foarte interesant in sensul ca ne-a prezentat diferite variante de a face un anumit tip de cast dupa cei care le-au dezvoltat si le aplica in situatii speciale, astfel Curve Cast facut prin aplicarea  unui stop foarte ferm din lansarea pe lateral, mendinguri facute prin punere unei parti din fir ingramadit intr-un vas, tot felul de nebunii. Noi cei de la DH am continuat cu Lasse si Thomas patrea de Double Spey si Snake Roll Cast. Am lucrat pe lac avind un timp frumos, si cald.
Seara in timp ce lumea a plecat pentru cina, i-am luat pe Lasse si Thomas si am urcat pe dealul deasupra Clopotivei, pentru a le arata muntii si intreaga vale, fiin un loc cu privelisti superbe. Ne-a prins o ploie scurta acolo, si in timp ce ne uitam la peisaj, totul se schiba cu repeziciune. A fost o experienta foarte OK, mai ales ca doream sa vada mai bine unde sint si ce poate oferi tara Hategului.
Ne-am intors la pensiune si dupa cina, ne-a, pregatit pentru conferintele de seara, am avut o scurta discutie cu reprezentatii cluburilor din FRPMA, care a avut ca principal subiect, bulibaseala data de lupta dintre FRPSC si AGVPSR legata de competitiile de pescuit, si lipsa de activitate in federatie.
Djordje a prezentat scurt seria de fire de la Barrio, dupa care ne-a prezentata lansetele de nimfa Evil Fly, realizate de el, lansete de clasa 2-3-4 de 10 si 11 picioare, lansete pe care am avut sansa sa le pescuiesc zilele ce au urmat.
Dupa prezentarea asta, Lasse, Thomas si Paul Arden ne-au povestit lucruri despre campionatele mondial de casting, echipe de casting si din punctul lor de vedere ce ar trebui facut sa incepem si noi in a ne forma o echipa reprezentativa de casting. Au fost lucruri interesante de aflat. Intre timp eu am fugit cu Paul Arden afara sa pregatin sesiune de casting nocturn, ce s-a tinut pe pajistea din spatele pensiunii, fiind mai aproape si mai intunecata decit situl de la Sarmizegetusa. I-am prezentat charger-ul de lumina pe care l-am facut pentru asta, si l-am testat pentru a fi siguri ca totul e OK, bineinteles ca imediat dupa testare, firele de alimentare s-au rupt asa ca am improvizat sa putem sa-l folosim pe pajiste, caci lumea se aduna deja.
Am avut la dispozitie 3 fire Thunderbolt Luminous de la Sexyloops, si le-a incarcat in masina adusa special pe pajiste, asa ca ne-am jucat cu ele tirziu in noapte. A fost o experienta foarte interesanta, si a fost cumva regalul serii.

Duminica 28 iunie, de dimineata s-a pornit cu demostratie lui Djordje despre casting cu muste mari si grele, a fost o demonstratie dedicata pescuitului la stiuca si pesti mari. Dupa asta, s-a impartit lumea pe sectiuni iar cu Djordje si Thomas am plecat spre lac pentru ultima parte a workshop-ului. Am facut casting cu lanseta lui Thomas de competitie, 18 picioare, si fir cu head de 27 metri, lanseta care punea mari probleme in a ridica firul din apa, pe linga asta am facut casting cu lanseta Swich de la Echo, Glass de clasa 6 si 11 picioare, o lanset care m-a impresionat ca actiune cu un scandi head greu. Am repetat castingurile invatate si la ora 13 ne-am indreptata spre pensiune pentru a face concursul de casting programat. Intre timp Paul Arden a facut o demostratie pe iarba despre care am auzit ca a fost exceptionala, si cind am ajuns deja era incheiata.

Ne-am pus sa aranjam locatia de casting, si impreuna cu instructorii am hotarit ca e mai bine sa facem o competite neoficiala ce sa contina numai o proba de distanta, cu echipamentul dorit de fiecare, dar care sa destinda un pic toata lumea, in sesnul in care sa o folosim pentru a distra un pic impreun cu instructorii. Zis si facut, am amenajat pajistea, si s-au inscris 10 participanti si cei 6 instructori intr-o sectiune separata.

Eram presati de timp, astfel ca dupa o lansare de test, s-a trecut la lansari masurabile, cit mai multe in decurs de 1 minut. A fost super interesant pentru ca media lansarilor in acest minut a fost de 4. astfel la finalul sectiunii de participanti Alex Moga  a avut cea mai lunga lansare de 28.3 m, ocupind locul 1, Luca Moga cu 27.2 m a ocupat locul 2 si Titus Nicoara cu 26.7 m a ocupat locul 3. Pimii 2 au cistigat din partea lui Thomas cite un fir Zimsen cu head de 22 si 16 m. Masurarea distantelor de lansare a fost facuta de instructori.
Sectiunea pentru instructori a fost haioasa, caci s-a folosit o lanseta Zimsen de clasa 5 cu firul Zimsen de casting cu head de 22 m, chiar daca se putea folosi orice lanseta pe care o aveau, astfel dupa seria de lansari facute de ei, Thomas fiind ultimul, a venit cu lanseta de 18 picioare, just for fun, si dupa momentul in care s-au spulberat toate “pariurile” a lansat cu aceeasi lanseta ca toata lumea. Clasamentul final a fost Sasa cu 33.8m, Paul Arden cu 33.4m, Lasse cu 32.7m, Thomas cu 31m, Paul Sas cu 27.3m si Djordje cu 26.8m. Regulamentul a fost identic cu cel al participantilor.
Dupa asta s-a trecut la echipamentul greu, lanseta de 18 picioare cu care s-a aruncat peste gard si pomi, lansarile fiind peste 45 m.

Dupa prinz a venit si momentul final, al ceremoniei de inchidere. Astefel in curtea pensiunii s-au acordat dimplome participantilor, cele 2 fire puse la dispozitie de Thomas pentru cei 2 cistigatori ai concursului de casting, si am acordat instructorilor titluri alaturi de un vin Carama Ferdi de editie limitata. Astfel Paul Sas si Lasse au devenit membri de onoare a clubului nostru, Sasa si Thomas au devenit Muscarici Seniori ai clubului, iar Paul Arden si Djordje au devenit Instructori asociati. Am multumit pentru prezenta celor din Chisinau, gazdelor pentru ospitalitate si ne-am luat ramas bun, curtea arhiplina cu masin si lume raminind goala.
Titus cu Sasa s-au intors in Timisoara, Paul Sas a plecat spre Cluj.

Am pornit pe vale in sus cu Paul, Lasse, Thomas la pescuit, Paul cu Alex Varga s-au du pe coada lacului Gura Vaii sa vada daca merge ceva, noi ( Lasse, Thomas si eu) am ramas in zona primului pod pe Lapusnicul mare pentru avedea daca se ridica ceva la musca uscata. Nu a fost o zi buna, caci apa e inca foarte rece, si pastravii nu se ridica. Nu am incercat la nimfa, caci scopul nostru nu a fost sa scoate cu orice pret pesti din apa, ci am vrut mai mult sa vada apele si zona de pescuit.
Seara ne-am intors la pensiune pentru o cina linistita, si dupa citeva beri Caster si vin Ferdi ne-am dus la culcare.

Luni 29 iunie, am pornit la pescuit in zone noi. Paaul Arden s-a dus pe lac la revarsarea riului Ses, noi am plecat pe riul Brabat sa-l vada. Am ajuns in prima parte a riului dupa intrarea pe vale si am incercat un pic sa pescuim sa vedem daca sint ridicari la uscata. Djordje si eu am incercat la nimfa, in ideea de a vedea cum se comporta lansete Evil Fly, Djordje cu ce de clasa 3, eu cu cea de clasa 2. Dupa o plimabre in sus pe riu si mici incercari, am hotarit sa mergem in zona barajelor in aval sa incercam acolo, si apoi mai jos la iesirea de pe vale. S-au prins citiva pastravi frumusei, dar toti numai la nimfa, nu muscareau inca.
Pentru a face o zi cit mai completa, ne-am intors pe riul mare sa pescuim seara la uscata, sa vedem daca se ridica pastrvi mai frumosi. Am avut un drill cu un pastrav mai mare la uscata, apoi Thomas a avut ridicari de la pastravi mai mici, iar Lasse si Djordje ne-au ajuns din urma la un loc foarte bun, unde ne-am jucat cu fire si lanste diferite in casting la uscata upstream si downstream. A fost super fain, buna dispozitie, analiza de locuri si situatii, incercat de echipament, de toate.
Ne-a prins seara usor si am plecat spre pensiune pentru o cina buna si o degustare de vinuri Ferdi, lasate de Fernando Mihailescu in acest scop.

Marti 30 iunie, de dimineata ne-am imbarcat in masini si am pornit spre Timisoara, era ziua plecarii la aeroport a lui Lasse si Thomas, Djordje si Paul deasemenea porneau si ei spre casa. Pe la ora 12 am ajuns in oars si am hotarit ca mergem undeva spre aeroport pentru un ultim prinz in aceasta formatie. Ne-am oprit la Taverna Sirbului si dupa asta ne-am dus cu totii la aeroport. Pe Paul l-am condus la iesire din oras spre Cenad, iat Titus l-a condus pe Djordje spre Beograd. MCD8 se incheiase, noi am mers la birou pentru urgentele ce au aparut intre timp, si seara spre casa.
Sentimentul care s-a asternut a fost de mutumire pentru tot ce s-a intimplat, zile frumoase petrecute cu oameni minunati. Feedback-urile au inceput sa apara o data cu vestile de ajungere acasa cu bine a tuturor.
Sint zile ca au meritat sa fie traite!

Desigur ca multumirile noastre se indreapta spre participanti, instructori, si cei care ne-au sprijinit in acest proiect: Heinrich Loth – Data Group INT si Clinica de Bere, autorul berii Caster Intensive, pusa cu generozitate la dispozitie si finantare, Adrian Savu – Alsa Skog Norvegia pentru finantare, Alin Neamtu – BN Business pentru birotica necesara evenimentului, Fernando Mihailescu – Crama Ferdi, pentru vinurile exceptionale puse la dispozitie, Florin Doru Moza – Mopeka Impex, carburant, Florin Ivanescu pentru trofeele create pentru instructori, Titus Nicoara –  Ceradez, pentru suport si finantare. 

 

Muscarici Fly Casting Day editia a 8-a a avut loc de vineri 26 iunie ora 15.00 pina duminica 28 iunie 2015 ora 14.00, la Pensiunea Dumbravita de pe Riul Mare Retezat, Masivul Retezat.

Este un eveniment dedicat Fly Casting-ului, si echipamentului dedicat, eveniment ce va avea 3 sectiuni: – incepatori si copii (Beg) – avansati – casting echipament pentru o mina (SH) – casting cu echipament pentru 2 miini (DH)

Invitati:
Lasse Karlsson, MCCI THCI IFFF, CBOG AAPGAI, KarlssonFlyfishing.com (DK)
Paul Arden, Sexyloops (UK)
Thomas Berggren, IFFF MCI THCI, KarpenFlyFishing (SE)
Djordje Andjelkovic, IFFF MCI, THCI (SRB)
Sasa Zec, EFFA CI (SRB)
Paul Sas EFFA CI (RO)

Demonstratii, workshopuri, casting clinic, concurs de casting, prezentari de echipament si conferinte despre dezvoltarea de echipament de fly.
Este un eveniment deschis tuturor celor interesati.

De mentionat:
1. In pemiera – 6 instructori de casting acreditati prezenti in Romania din care 4 sint Master atit pentru echipament de o mina cit si pentru doua miini, campioni mondiali de casting, din UK, Danemarca, Suedia, Serbia si Romania.
2. In premiera – prezenta primului instructor Roman acreditat EFFA ( European Fly Fishing Association ) Paul Sas din Cluj.
3. In premiera – primul membru CBOG IFFF prezent in Romania, Lasse Karlsson din Danemarca, membru in Board of Governors, International Federation of Fly Fishers.
4. In premiera – O sesiune de casting nocturn cu fire speciale luminiscente marca Sexyloops, coordonata de Paul Arden (fondator Sexyloops.com – cel mai important portal de informatii si tehnica de casting).
5. 5 demostratii de casting de o ora sustinute de instructorii invitati, 12 workshopuri de cite 2 ore si jumatate sustinute in paralel pe sectiuni ( incepatori, avansati, si echipament pentru 2 miini ), 3 conferinte despre creare si dezvoltare de echipament, discutii despre programele IFFF.
6. 2 lansari de branduri in Romania: Zimsen din Suedia si Evil Fly din Serbia, lansete si fire.
7. 6 branduri prezente in eveniment: ECHO (USA), Loop (Suedia), Barrio (UK), Sexyloops (UK), Karpen FlyFishing (Suedia) si S1waterbike (Romania)
8. 45 de participanti din Romania, Germania, Republica Moldova.
9. Evenimentul contine citeva intilniri de notabile:
– discutii de lucru in cadrul FRPMA intre membrii cluburilor prezente la eveniment,
– Intilnire de lucru a Clubului Muscaricilor din Timisoara cu Fly Fishing Romania in privinta proiectului de renaturare a riului Ses.
10. Lansarea noului tip de bere al Clubului Muscaricilor din Timisoara: Caster Intensiv, bere produsa exclusiv pentru acest eveniment de Clinica de Bere din Timisoara.
11. Prezentarea si promovarea bogatiilor culturale si naturale ale zonei tarii Hategului.

3 zile intense, ce aduc Romania pe harta casting-ului international, evenimentul este considerat de instuctori ca fiind unul dintre cele mai importante din Europa de Est, in acest an.

Acest eveniment face parte din calendarul de activitati al FRPMA.

MCD8 Program:
Vineri 26 iunie:
pina la 3 PM – registration 3 PM – inceperea evenimentului, prezentarea instructorilor
4 PM – primul Demo – Lasse Karlsson – A mythbusting, taking apart several of the persistent myths in flycasting!
5 PM – Workshop: – BG (Paul Sas, Sasa Zec) – SH (Paul Arden, Lasse Karlsson) – DH (Thomas Berggren, Djordje Andjelkovic)
7.30 PM – cina
8.30 PM – Conferinta, Thomas Berggren – Zimsen lansare brand
9.30 PM – Conferinta, Lasse karlsson – ECHO prezentare echipament 10 PM – Lansare bere Caster Intensive, Lasse si Thomas despre programele IFFF

Sambata 27 iunie:
9 AM – mic dejun
10 AM – al doilea Demo – Thomas Berggren – Rod action and Line profiles – Does it really matter??
11 AM – Workshop: – BG (Paul Sas, Sasa Zec) – SH (Paul Arden, Thomas Berggren) – DH (Lasse Karlsson, Djordje Andjelkovic)
1.30 PM – al treilea Demo – Sasa Zec – Trick casts & Water Casts.
2.30 PM – prinz
3.30 PM – al patrulea Demo – Paul Arden – Developing the core skills.
4.30 PM – Workshop: – BG (Paul Sas, Djordje Andjelkovic) – SH (Paul Arden, Sasa Zec) – DH (Thomas Berggren, Lasse Karlsson)
7 PM – cina
8 PM – Conferinta, Djordje Andjelkovic – EvilFly lansare brand, Barrio noutati
9 PM – Paul Arden, Sexyloops Lumiline Demo – Sarmizegetusa Roman Forum, si degustare de vinuri Ferdi.

Duminica 28 iunie:
9 AM – mic dejun
9.45 AM – Demo 5 – Djordje Andjelkovic – Casting big and heavy flies
10.45 AM – Workshop: – BG (Paul Sas, Sasa Zec) – SH (Paul Arden, Lasse Karlsson) – DH (Thomas Berggren, Djordje Andjelkovic) 
1 PM – Competitie de Casting
2 PM – prinz
3 PM – Ceremonie de inchidere

Date tehnice: – echipament prezent in eveniment:
Evil Fly Rods ( lansare ) – brand al lui Djordje Andjelkovic: Nymph Whisperer 10 ft size 2,3,4, Nymphomaniac 11 ft size 3 and 12 ft size 4.
Zimsen ( lansare ) – seria de lansete de clasa 5 de 9 feet Medium, Medium Fast, Fast, lanseta de clasa 6 de 9 feet Fast1 si seria de fire tehnice Zimsen de clasa 5: MPL9, MXP12, MXD LB16, si MXD LB22.
Barrio, prin Djordje Andjelkovic line developer, va fi prezent cu firele sale GT 125, SLX si Nymph Line. Djordje le va prezenta in conferinta sa.
Sexyloops, Karpen FlyFishing, Loop, Echo, S1waterbike.

Partener oficial al clubului: Clinica de Bere – Timisoara, care produce berea Caster pentru acest eveniment, sa lansat cu aceasta ocazie noua bere Caster Intensiv.

Parteneri: Crama Ferdi, Alsa Skog, BN Business, Mopeka Impex, Data Group Int, Ceradez, Ideatm, MMC.

MCD8a505

Muscarici Fly Casting Days – edition 8, is part of a series of Fly Casting events held with certified casting instructors in Romania since 2010.
The edition 8 took place in Retezat Mountains, western part of Romania – at Dumbravita Pension on June 26- 28, 2015.

The event was open to every fly fisherman, beginner or advanced caster, for one hand or double hand gear.

Invited instructors and guests are:
Lasse Karlsson MCCI THCI IFFF, CBOG AAPGAI (DK)
Paul Arden – Sexyloops founder (UK)
Thomas Berggren MCI THCI IFFF (SE)
Djordje Andjelkovic MCI THCI IFFF (SRB)
Sasa Zec CI EFFA (SRB)
Paul Sas CI EFFA (RO)

3 days dedicated to casting techniques: Demos, Workshops, Casting clinic, Gear presentation and gear tests, Conferences about developing gear.
3 working sections: 1.- One hand (SH), 2. – Two hands (DH), 3. – Beginners and casting for kids.

You could find:
– Designing and developing gear conferences,
– Gear show and test,
– Casting Competition,
– Fishing Demos on stream and lake,
– International participation,
– Caster Intensive beer launch – Muscaricilor Club new beer .

The event was part of Romanian Fly Fishing Federation (FRPMA) calendar.

Event language: English

Brands in the event:
Sexyloops, Zimsen, Karpen FlyFishing, Loop, ECHO, Evil Fly, Barrio, S1waterbike.

Official Partner of Clubul Muscaricilor Timisoara: Clinica de Bere – the Caster Platin and Gold beer producer.

MCD8 Program:
Friday June 26:
till 3PM – registration 3 PM – starting the event registration presenting the instructors
4 PM – First Demo – Lasse Karlsson’s hour – A mythbusting, taking apart several of the persistent myths in flycasting!
5 PM – Workshop – BG (Paul Sas, Sasa Zec) SH (Paul Arden, Lasse Karlsson) DH (Thomas Berggren, Djordje Andjelkovic)
7.30 PM – diner
8.30 PM – Conference, Thomas Berggren – Zimsen brand launch
9.30 PM – Conference, Lasse karlsson – ECHO gear presentation 
Caster Intensive beer launch, Lasse and Thomas about IFFF programs

Saturday June 27:
9 AM – breakfast
10 AM – Second Demo – Thomas Berggren’s hour – Rod action and Line profiles – Does it really matter??
11 AM – Workshop – BG (Paul Sas, Sasa Zec) SH (Paul Arden, Thomas Berggren) DH (Lasse Karlsson, Djordje Andjelkovic)
1.30 PM – Third Demo – Sasa Zec’s hour – Trick casts & Water Casts.
2.30 PM – lunch
3.30 PM – Fourth Demo – Paul Arden’s hour – Developing the core skills.
4.30 PM – Workshop – BG (Paul Sas, Djordje Andjelkovic) SH (Paul Arden, Sasa Zec) DH (Thomas Berggren, Lasse Karlsson)
7 PM – diner
8 PM – Conference, Djordje Andjelkovic – EvilFly brand launch
9 PM – Paul Arden, Sexyloops Lumiline demo – Sarmizegetusa Roman Forum, Ferdi vines

Sunday June 28:
9 AM – breakfast
9.45 AM – Fifth Demo – Djordje Andjelkovic’s hour – Casting big and heavy flies.
10.45 AM – Workshop – BG (Paul Sas, Sasa Zec) SH (Paul Arden, Lasse Karlsson) DH (Thomas Berggren, Djordje Andjelkovic)
1 PM – Casting Competition
2 PM – lunch
3 PM – Closing ceremony, certificates, good bye

To notice:
1. Premiere – 6 accredited casting instructors at one event in Romania, 4 MCI and THCI, from UK, Denmark, Sweden, Serbia si Romania.
2. Premiere – first Romanian accredited EFFA instructor Paul Sas from Cluj.
3. Premiere – first CBOG IFFF in Romania, Lasse Karlsson from Danemarca, member in Board of Governors, International Federation of Fly Fishers.
4. Premiere – a night casting session with Luminous line from Sexyloops, coordinated by Paul Arden (Sexyloops).
5. 5 one hour casting demos, 12 workshops 2hours and a half each held in 3 sections ( beginners, single hand and double hand), 3 conferences about designing and developing gear and IFFF programs.
6. 2 brand launch in Romania: Zimsen from Sweden & Evil Fly from Serbia, rods and lines.
7. 6 brands in the event: ECHO (USA), Loop (Sweden), Barrio (UK), Sexyloops (UK), Karpen FlyFishing si S1waterbike (Romania)
8. 45 participants from Romania, Germany, Republic of Moldavia.
9. 2 Important meeting:
– working session in Romanian Fly Fishing Federation,
– working meeting between Clubului Muscaricilor from Timisoara and Fly Fishing Romania concerning the rehabilitation project of Riul Ses, Retezat.
10. Clubului Muscaricilor from Timisoara new beer launch: Caster Intensiv, exclusively produced by Clinica de Bere din Timisoara for our club event.

3 intense days, that bring Romania on the international casting map, the event is considered by instructors as a top event.

The Story:

The event starts on Thursday June 25, with the arrival of Thomas and Lasse to Timisoara International Airport. I went to pick them up and drive to Castel Royal Timisoara to meet Dordje and Paul Arden at a nice meal. It was 6 PM when we met all there and we start drive to the Retezat Mountains to get there before dark. We had a small stop to Sarmizegetusa Roman Arena and Forum, to see if it is OK for the Luminous Line session programed to Saturday evening. The Forum was OK, but beacuse of the ambient light of the village the arena wasn’t a place for the session.
We arrived a Dumbravita Pension, and we meat the guys from Flyfishing Romania, Smaranda and Liviu Neagoe, to talk about the days to come, and the partnership on Riul Ses project. We had many Caster beers late night.

Friday, June 26, morning we meat the muscarici guys from Deva, they come to help us on arranging the banners and preparing the event starts. We drive to the upper valley to show to Paul, Thomas, Lasse and Djordje the area for fishing. So we went to the Gura Apei dam and up to the Lapusnicul Mare stream. We had a wonderful journey, and we went back to the pension for noon. There a lot of people where arrived, we meat Paul Sas and Sasa, and we prepare to start the event.
At 4 PM, I presented the invited instructors and Lasse start with his one hour demo – a myth busting of the most common casting tabus. A great demo, talking about anchor, more weight get distance, rod action, fast versus medium, etc.After this demo, we split into sections and we start the workshop first row. Being on DH section, I went with Djordje and Thomas to the Ostrov lake to meet the others and start the topic we had to do. Lift off, Swich cast, was the focus.
We had a continuous rain on the lake, so after 2 hours and a half, we leave to the pension for diner.
The evening start with Thomas conference about Zimsen rods and lines, a very nice presentation focus on rod action and lines profile, with the focus on learning more about general aspects on developing, and choosing a rod action. Great conference.

Later Lasse presented the Echo gear, focus on the Boost new series and Glass series. it was interesting to understand the choice of Tim Rajef on the old fiber glass action, and we could hear the Echo gear grounds.
With plenty of Caster beer the night was long, and people talk about all sorts of things till morning.

Saturday, June 27
Morning came with Thomas hour demo, continuing what he start a evening ago, presenting the rod action matter. than we did some work on the grass on the back side lawn of the pension, trying the rods and lines. Than Sasa demo about trick cast and water casts that started on the lawn and after lunch, continued on the Ostrov lake shore. Than Paul Arden start his demo about developing core skills, a very nice demo about the way of developing the classic casts in your own way. We spend the rest of the day on the lake shore to develop the skills in Double Spey, avoid the “Bloody L” on the DH section.
The evening came so before we went to diner, I took Thomas and Lasse up on the fromt hill to see the magnificent view above Hateg County and Retezat Mountains. It was a short but nice time to see clouds and rain moving above our heads.
After diner we had a short Romanian FFF meeting, and than Djordje presented the Barrio lines and his Evil Fly Nymphing rods. Later Lasee Thomas and Paul Arden talk about the Casting World Competitions, stories about participants, and what it should be done for a Romanian team in future.
In the mean time we start to prepare the casting night session, testing the charger for Lumilines, and off-course in the late moment shit happen and we had to fix the charger contacts. People gathered on the lawn and we manage to charge 3 line to have people cast with late in the night. It was a very nice moment, seeing all those luminescent lines flowing into the air. Great lines and moment.

Sunday, June 28
We start in the morning with Djordje’s demo about casting big and heavy flies. A nice demo using big… flies, and trying to cast them far, different techniques on heavy rods. Later we went to lake shore to have the final workshops on DH rods, the SH and beginners worked on the pension lawn. We did snake roll cast in DH, and we tried the Thomas 18 foot competition rod with a 27 m head… hard to have a lift off wit that gear.

At noon we came to the pension to arrange the competition place, we decide that we shall do only the distance competition because of the lack of time, and we had a special task on doing as far and many casts in only one minute. We had 10 participants, and the instructors supported us in measuring each cast. In the end we had Alex Moga on first place with 28.3m, Luca Moga on second place with 27.2m and Titus Nicoara on third place with 26.7m. The instructors made their own section, so after a funny moment in which Thomas bring his 18 footer rod, we had the final results with all on the same rod ( Zimsen) Sasa first place with 33.8m, Paul Arden on second with 33.4m and Lasse on third with 32.7m. It was fun, the average rate of cast was 4 in one minute.

After lunch we star tour closing ceremony, thanks to all participants for being here with us in this event, thanks to instructors for teaching and give them honorific titles of our club, so Paul Sas and Lasse get the honorary membership of our club, Paul Arden and Djordje became Associate Instructors, and Sasa and Thomas became our Senior Members.
We thank to Jarco, our host for all his support and to all partners and sponsors.

People went homes, and Paul Arden, Lasse, Thomas, Djordje and I went to the upper part of the valley for fishing into Lapusnicul mare stream and Gura Apei lake. We had a nice afternoon there and we tried to have a dry fly fishing in a very cold water. No fish, but it is normal to the water condition. So we went in the evening to have a nice meal and plan the next day for fishing.

Monday, June 29
We start the day organizing fishing on Barbat river, and we start driving into the area. The landscapes are nice and we arrived at a first third of the valley to start fishing. Thomas and Lasse at dry fly, Djordje and I nymphing, I wanted to try the Evil Fly weight 2 rod. So after catching few trouts we decided to go downstream to see the dams part, and than in the entrance of the valley. We had some trouts there too, and we decided to see the evening fishing on Riul Mare. So we went to the lower part of the river and we did some Dry Fly Fishing there, catching some trouts and seeing some nice places to fish. Evening came quickly and we went to meet Paul Arden at the pension, cause he went all day in the Gura Apei lake on the Riul Ses part. He had some experience climbing to the car on a very long and steep shore. Wild and rough places. We had a nice meal and Ferdi wines late into the night.

Tuesday, June 30
Th departure day, we had to get up early and pack the cars, starting to drive to Timisoara for geting in time to the airport, Thomas and Lasse has to fly home, Paul Arden and Djordje has to drive home. So after a lunch near the airport, we pass Thomas and Lasse to check in, than we went to the exist of the town with Paul and Djordje. The MCD8 was over.
Time to write emails, press releases, grabbing all photos we made, publish interviews, etc… and still today I’m not ready with all that.
But as I like to say, those days are worth to be living!

Technical data: – gear:
Evil Fly Rods ( launch ) – Djordje Andjelkovic brand consist in nymphing rods: Nymph Whisperer 10 ft size 2,3,4, Nymphomaniac 11 ft size 3 and 12 ft size 4.
Zimsen ( launch ) – rods weight 5, 9 feet Medium, Medium Fast, Fast, weight 6, 9 feet Fast1 and technical lines Zimsen weight 5: MPL9, MXP12, MXD LB16, si MXD LB22.
Barrio, through Djordje Andjelkovic line developer, presented the GT 125, SLX si Nymph Line.
Sexyloops, Karpen FlyFishing, Loop, Echo, S1waterbike.

Oficial Partner: Clinica de Bere – Timisoara, the producer of Caster beer for this event, we had Caster Intensiv launch beer.
Partners: Crama Ferdi, Alsa Skog, BN Business, Mopeka Impex, Data Group Int, Ceradez, Ideatm, MMC.