Pescuit in Retezat

2013-08-22 11.31.15Citeva zile in Retezat la pescuit, au fost poate cea mai frumoasa experienta de citva timp incoace. Riuri inca puternice, deosebit de limpezi si pastravi destui chiar daca nu mari sau nu atit de mari pe cit m-am asteptat.

Am reusit sa pescuiesc citeva zile in conditii diferite de apa si meteo, fara mari asteptari, caci in Romania, asteptarile nu-si mai au de mult sensul. Tocmai acest lucru face ca orice experienta sa fie mai usor pozitiva, daca nu e surprinzatoare.
Am incercat in Retezatul nordic, pe o apa de o frumusete aparte, comparabila cu Krimml din Austria fara probleme, o apa rece si albastruie ce inca si acum imi ofera o senzatie speciala cind ma gindesc la ea, locuri superbe cu pietroaie mari, bulbuoane si svoruri perfecte pentru uscata sau nimfa. E putin spus ca ar putea fi paradisul pe pamint. Din pacate apa era foarte rece si pastravii nu prea au tras, cu toate eforturile mele am reusit sa am citeva capturi, pe care cu bucurie le-am returnat mediului “intregi si nevatamate” multumind pentru pescuitul frumos de care am avut parte.

De aici am mers pentru un pescuit rapid in zona Orastiei, mai mult pentru a vedea ce mai e nou pe apele de munte, si daca lipanii care au fost pusi acolo mai sint. Apa era mica si foarte limpede, excelent de pescuit la uscata. Intr-o zona medie ca lungime, nu am avut decit atacuri de ceva pesti mici ce erau in numar mare pe apa, In final am vazut un lipan mic fugind prin svoruri dar nu am avut nici un atac. L-am intilnit pe George Pamp pe apa ce era impreuna cu un prieten muscar si sincer mi-a facut mare placere sa revad prieteni, si dincolo de asta, genul asta de muscari.

Am mers si in Retezatul sudic, cu riuri foarte frumoase si lungi, locuri foarte bune, zone salbatice; este atit de frumos acolo incit cu greu te poti decide unde sa te opresti sa pescuiesti. Am fost a doua oara anul asta acolo si acum ne-am intilnit cu Peti Bolodvina si Dan din Deva, care erau si ei la un pescuit, cu cortul in zona. Minunat! – casting in zona alpina, pescuit la uscate, legat de muste in buza cortului, o bere…

Tehnic am pescuit la uscata si la nimfa, la uscata cu predilectie, pescuit din scurt cu running line in loc de fir si 2 parasute, la nimfa am pescuit cu batul meu de 3 de 8,8 feet fara probleme, incercind sa ma descurc in spatii medii si sint foarte multumit de rezultate.
In afara faptului ca am reusit sa-mi pierd ochelarii polarizanti datorita unui brad suparat, am avut citeva zile superbe de pescuit in care frumusetea locurilor, a apei si bucuria unui casting mai bun mi-au umplut sufletul pentru mai bine de un an.
Nu vreau sa vorbesc despre pastravi, caci ei au fost doar acel ceva ce a inchis perfect fiecare loc frumos sau fiecare zi. Imagini cu capturi ar spune prea putin din ce am trait acolo. Cu multumiri in gind i-am eliberat asigurindu-ma ca sint OK si au ramas la locul lor, nu pentru ai prinde data viitoare, ci doar pentru linistea mea sufleteasca ca vor fi mereu acolo.

O saptamina in zona Retezat, fara un scop precis si locuri de atins, ma surprins cu locuri superbe, natura neatinsa, si sentimentul unei vacante de pescuit pe care as vrea sa o retraiesc oricind. Conditiile mai dure, masina, cort, refugiu, nu fac decit sa simtim totul mai aproape sau sa lasam natura sa ne patrunda, asa cum a fost de mult, o data. Viata!