Evenimente

zetea025

Fly Fising Days – Zetea
14-17 octombrie 2010, Subcetate – Zetea, judetul Harghita

Ceea ce ar fi trebuit sa fie initial un open ce pucteaza in campionatul roman de fly fishing, anul acesta s-a transformat intr-o veritabila intilnire dedicata fly fishing-ului de 3 zile ce a cuprins un program vast si plin de evenimente. Vremea a fost de partea noastra, cu zile frumoase si temperaturi placute.

Open zetea, 30 de concurenti organizati in 3 grupe, 6 manse cu arbitraj reciproc, cu cite o mansa de pescuit pe cele 3 sectoare ale riului. Capturile nu au fost multe, dar s-au prins capturi frumoase printre care un pastrav de 46 cm prins de Laurentiu Macauan din Cluj. Se pare ca in momentul de fata este cea mai mare catura de pastrav din campionatul national. Locul 1 – Adrian Vlasiu, locul 2 – Matias Biro si locul 3 – Gal Zsolt.
O competitie dificila, pe un riu fumos Tarnava Mare.

Loop Casting Demo, o serie de demonstratii de casting si workshopuri sustinute de instructorii nostrii invitati: Thomas Berggren, Loop Suedia, FFF CI, MCCI, DHCI, Veljko Andric  – Serbia, EFFA CI si Gabriele Di Florio – Italia, FFF CI. Au fost prezentate tehnici de casting cu bete de o mina si doua miini, switch, spey, distance casting si casting in conditii speciale de pescuit, atit pe riu cit si pe lac.

Casting show, sustinut de Thomas Berggren si Veljko Andric in care au fost prezentate tehnici de casting speciale, casting cu mina, cu segmente de bete, casting cu 2 bete simultan.

Gear Show, in care au fost prezente echipamente de pescuit Loop, un nou brand local Lauris si S1waterbike.

Prima intilnire a cluburilor de muscarit din Romania, intilnire la care au participat 8 cluburi inscrise si 3 cluburi in constituire, intilnire la care s-a stabilit infiintarea unei federatii de fly fishing, federatie care sa se ocupe de gestionarea si protectia apelor si a specilor de pesti, sa coordoneze activitatea competitionala pe plan national, sa propuna poiecte legislative pentru a avea un suport legislativ mai bun, sa acceseze fonduri europene, sa atraga noi muscari in rindurile sale. Sa deschis un nou canal de comunicare online pentru stabilirea statutului si a actelor de infiintare, deasemenea pentru propuneri de imbunatatire a programului competitional pentru 2011.

A avut loc o intilnire cu reprezentanti Regiei Nationale a Padurilor, institutie ce gestioneaza apele de munte din romania, intilnire la nivel inalt cu directorul directiei de vinatoare si salmonicultura si inspectori din 6 judete. Aceasta intilnire a avut rolul de a porni un parteneriat in care sa putem dezvolta proiecte legislative comune, sa putem schimba regulamentul de pescuit pe apele de munte si sa ne putem sprijinii reciporc in actiunile viitoare

A fost lansata berea Clubului Muscariclor din Timisoara, berea “Caster”, nefiltrata, realizata cu o reteta special creata pentru acest eveniment.

In final a fost acordat titlul de membru de onoare a clubului nostru lui Bogdan Vasilescu, sef comisie competii a AVPSR, pentru activitatea sutinuta dealungul anilor in promovarea fly fishing-ului si activitatea de a organiza competiti nationale.

3 zile de fly fishing, multe lucruri de realizat si o participare numeroasa din toate partile tarii.

Povestea noastra:
Joi 14.10.2010
Am ajuns la Zetea  dupa un drum lung de 8 ore din Timisoara cu 3 masini pline ochi cu echipament, pe la ora 15, unde ne asteptau deja Laurentiu si Gabriele. Banner-ele de veniment erau montate deja si urma sa aranjam detaliile pentru inceperea manifestarilor. Am pus sus banner-ele cu Loop Casting Demo si ne-am pregatit pentru deschiderea zilelor dedicate fly fishing-ului – Zetea.
Am inceput prin prezentarea instructorilor de casting invitati. Din cei 5 au ramas 4, respectiv Thomas, Veljko si Gabriele. Thomas Berggren a inceput prima demonstratie de casting, demonstratie in care a prezentat citeva lucruri de basic casting pentru bete de o mina si doua miini, iar apoi pe switch si spey casting. La inceput a fost o prezentare legata de fire de muscarit pornind de la lungimea shooting head-ului si corelarea lor cu tipul de casting si pescuit dorit.
Apoi lumea prezenta a luat din betele pregatite pentru workshop si s-au facut exercitii pe peluza pensiunii.
Intre timp lumea tot venea spre han asa ca a trebuit sa facem ultimele modificari in schema camerelor, am dat ecusoane participantilor si programul manifestatiei. Am pregatit tehnic conferinta de seara si am luat cina.
Conferinta sustinuta de Thomas a fost axata pe modul in care se dezvolta si pregateste un nou echipament de muscarit. La inceput a fost proiectat un film cu mesajul lui Christer Sjoberg, patronul Loop Tackle Design Ab Suedia, si apoi a prezentat modul in care se creeaza un batz de muscarit la Loop, de la feedback-ul de pe piata legat de necesitati ale pietei, la curba si gama dorita pentru a acoperii aceasta cerere, apoi la realizarea prototipului, testare, departament design pentru shape-ul final si in final produsul finit. Discutia s-a purtat pe linia noua de bete Evotec 590 si 696 fast, bete dezvoltate de Thomas.
In final in timpul discutiilor s-a facut si tragerea la sorti pentru mansele de la Open, si s-a tras la sorti si numarul de multiplicare de la mansa 1-2 la 3-4 si 5-6. Ca un facut, ambele numere extrase au fost 10 si nu au fost modificari fata de tragerea la sorti initiala. Marius Neamt a fost alaturi de noi in tot acest demers, asigurind knowhow-ul necesar, cel putin pentru mine care nu ma stradui sa inteleg aceasta parte a fost un mare ajutor.

Vineri 15.01.2010
Dimineata micul dejun ar fi trebuit sa fie luat la ora 8, dar din motive de leneveala ne-am trezit ca se facuse acusi ora 9 cind ar fi trebuit sa inceapa mansa si lumea inca nu era pregatita. Apoi ne-am trezit ca jgheaburile de masurare nu sint inca venite, asa ca intrarea in prima mansa s-a mai intirziat cu inca o ora. In final pe la ora 10 openul a putut sa fie inceput. Noi cu instructorii am plecat spre lac pe partea stinga pentru a incepe discutii workshop-uri de casting si casting clinic. Am ajuns pe malul lacului, ne-am instalat suportul de bete, toate pregatite pentru casting si ne-am apucat de lucru. Povesti, tehnici pentru o mina si doua miini, prezentari de casting sustinute de fiecare din instructori. O vreme superba, soare si un peisaj de toamna cu apa albastra, au facut cadrul de casting sa fie minunat.
Am instalat si o hidrobicicleta S1waterbike pentru partea de tehnica de pescuit pentru lac. Thomas si Veljko au facut pe rind mici demonstratii de casting de pe ea si astfel a decurs prima parte a zilei.
La ora 15 a fost prinzul si apoi ne-am dus sa vada instructorii modul in care pescuiesc concurentii la open, pentru a isi face o idee legata de ce ar trebui sa prezinte la demonstratiile de casting.
Dupa amiaza s-a facut exercitii de casting la pensiune pe iarba si pe malul Tarnavei. Thomas a prezentat pescuit la dry fly upstream si down stream, mendiguri, casting curb pentru ocolirea obstacolelor de pe apa. A exersat cu Robert Tamirjan un pic iar apoi ne-am despartit pe peluze pentru casting cu fiecare instructor in parte.
Seara cind au sosit toti concurentii din mansa ( din cauza programului decalat al manselor), si s-a adunat lumea la pensiune, s-a luat cina si apoi au sosit reprezentatii de la RNP pentru o discutie premergatoare zilei de sambata cind era programata dicutia dintre noi ( ca si federatie ) si ei. Am pregatit sala pentru intilnirea cluburilor, si stiam bine ce si cum trebuie sa facem pentru a avea o discutie OK miine.
Discutia intre cluburi a decurs foarte bine, ne-am adunat toti cei interesati, cu reprezentatii cluburilor si ne-am adunat 11 cluburi din care 8 inregistrate oficial si 3 in curs de inregistrare. Ne-am stabilit un program de lucru pentru infintarea unei federatii, si am stabilit comisiile de lucru pentru infiintare, juridic, si o comisie ce sa discute sa propuna un nou reguament competitional pentru 2011. Tot aici am stabilit si cine ne va reprezenta la discutiile cu RNP ce erau programate pentru a doua zi dimineata.
S-a scris un proces verbal de infiintare a federatiei. Intre timp instructorii nostrii sau exersat pe peluza pentru o demonstratie comuna duminica dimineata.

Sambata 16.10.2010
A fost o zi pe un program normal, mansele au inceput de dimineata normal si noi ceilalt am plecat pe lac pentru demonstratii, interviuri si filmari cu Fishing and Hunting Channel, Radu Silea fiind la lucru in adevaratul sens al cuvintului. Cei de la ABC Systems ( producatori S1waterbike ) au sosit si ei cu 3 hidrobicilete, din care 2 erau montate pentru demonstratii si filmari. Am gustat in premiera berea Caster ce urma sa fie lansata seara cu toata lumea, si am venit spre pensiune.
La pensiune forfota mare, lumea vorbeste de cea mai mare captura luata intr-un concurs pina acum, pastrav de 46 cm prins de Laurentiu Macauan. Ma intilnesc cu el si mindru imi arata pe telefon imaginea pestelui. Bucurie mare, mai ales ca nu sint multe capturi in concurs. Apoi am ramas cu totii la pensiune pentru exercitii de casting. Dupa amiaza Gabriele a facut o demonstratie de casting TLT demonstratie la care au participat si cei de la RNP, dupa incheierea discutiilor cu reprezentatii nostrii. Dupa asta peluza e plina de lume ce face casting pe betele puse de noi la dispozitie.
Seara e mult asteptata caci e bere din partea noastra si se va semna procesul verbal de infiintare al federatiei.
In timpul cinei, aducem lazile de bere in hol si pregatim momentul festiv. Sunt listate 11 procese verbale pentru a fi semnate si 200 sticle de bere acoperite si pregatite pentru a consimti evenimentul.
Lumea se stringe pentru programul serii, si incepem prin semnarea festiva a proceselor verbale, pentru ca fiecare club prezent sa poate pleca acasa cu un document semnat de toti ceilalti. Dupa semnare au fost rugata lumea sa ia o sticla de bere Caster, si sa plesnim dopurile impreuna pentru a porni federatia cu dreptul. Sunetul dopurilor sint sigur ca va ramine in memoria celor prezenti. Apoi cu berile la discretie, Thomas, Veljko si Gabriele au prezentat lucruri despre modul in care FF este functional in tarile lor, si in zonele in care au calatorit si le cunosc. Miky a prezentat ce s-a discutat dimineata cu cei de la RNP si dupa accea cu mintile un pic dizzy de la bere, s-au mai incins discutii de tot felul, la care Moga a fost foarte activ, si apoi lumea s-a imprastiat care incotro. La pensiune s-a distrat lumea cu casting facut din curte cu segmentul de virf al unui bat, si cu masurarea distantei cu sticle de bere in holul de discutii, a fost fain cu Thomas si Veljko, cu Titus si Shoco si toti ce au incercat sa faca casting prin usa de la intrarea in han.
_____

Ce merita mentionat, este efortul mare depus pentru realizarea evenimentului, al sponsorilor si suporterilor nostrii:
Sponsor principal – Loop Tackle Design AB Suedia – pentru punerea la dispozitie a lui Thomas si pentru premiile din partea Loop
Baltic FlyFishers – Germania – pentru echipament de FF
Abrevis Bucuresti – pentru fire si maruntisuri ce au fost oferite ca premii
Berarium Timisoara – pentru berea “Caster” ce  a facut deliciul serii de sambata
BNBusiness Arad – pentru birotica necesara bunei desfasurari a evenimentului
Data Group Int. Timisoara –  pentru finantare
Ervin Petres – Magazin articole vinatoare si pescuit Miercurea Ciuc – pentru obiecte ce au fost date ca premii
Ferenc Cseh – Magazin articole de pescuit Miercurea Ciuc – pentru obiecte ce au fost date ca premii
Gabbro Timisoara – pentru finantare
Idea Design & Print Timisoara – pentru programul grafic al evenimentului
IDesign Timisoara – pentru trofee
Oros Attila – Magazin articole de pescuit si sport Miercurea Ciuc – pentru obiecte ce au fost date ca premii
Zappa Electric SA – finantare